Miten ostan kalastusluvan ja mitä se maksaa?

Vielä nykyäänkin kalastus on suosittu harrastus. Kaikki kalastaminen ei kuitenkaan ole sallittua ilman kalastuslupaa. Jos tarvitset kalastusluvan, tulee sinun tietysti tietää, mistä ja miten luvan voi ostaa. Kerromme tässä artikkelissa hyödyllisiä vinkkejä kalastusluvan ostamista varten. On hyvä muistaa, että kalastusluvan maksaminen on samalla luonnonsuojelullinen teko, sillä tuottoja käytetään kalastusvesien hoitamiseen.

Miten ostan vapaluvan ja mitä se maksaa?

Vapa-alueiden välillä esiintyy vaihtelua lupatyypeissä, lupien hinnoissa ja lupien myyntipaikoissa. Ajankohtaiset ohjeet vapaluvan ostamiseen voi lukea valitsemasi vapa-alueen verkkosivuilta. Yleensä alle 18-vuotiaat kalastajat saavat vapaluvan 50% hinnalla normaalihinnalla. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa käyttäen sellaisen aikuisen lupaa, joka on samassa seurueessa. Saaliskiintiö tulee tietysti tällaisissa tilanteissa huomioida. Joillakin alueilla alle 15-vuotiaat saavat kalastaa ilmaiseksi.

Tarjolla on myös perhelupia. Niiden hinta sekä saaliskiintiö on kaksinkertainen verrattuna yhdelle hengelle tarkoitettuun lupaan. Alle 18-vuotiaat muodostavat vanhempiensa taikka huoltajiensa kanssa perheen. Myös avo- tai aviopari lasketaan perheeksi. Tarjolla on myös seuruelupia, joiden hintaan tulee 10% alennus normaalihintaan verrattuna. Seurueluvan tulee käsittää minimissään 10 henkilöä. Helpoiten vapaluvan hankkiminen onnistuu verkkokaupan kautta, mutta sen voi hankkia myös palvelunumeroon soittamalla.

Miten ostan pyydysluvan ja mitä se maksaa?

Pyydyslupien alueiden hinnoittelu noudattaa kolmea erilaista maksuluokkaa, jonka perusteena on alueen pinta-ala, kalaveden arvo sekä tuotto ja kalavesien hoitokulut. Lupa on mahdollista ostaa soittamalla erälupien palvelunumeroon.

Lupa-alueella 1 pyydyslupa maksaa 4 – 24 euroa, lupa-alueella 2 se maksaa 6 – 24 euroa ja lupa-alueella 3 se maksaa 10 – 40 euroa. Pyydyslupa on aina venekunta- tai pyyntikohtainen ja sen voimassaoloaika on kalenterivuosi.

Miten ostan ravustusluvan ja paljonko se maksaa?

Ravustusluvan ostaminen onnistuu soittamalla erälupien palvelunumeroon, joka on 020 69 2424. Palveluun voi soittaa arkisin klo 9 – 16. Ravustuslupia ei ole ostettavissa verkkokaupasta ja niitä voi ostaa vain tiettynä ajankohtana.

Lupa maksaa 5 euron verran per yksi merta, lippi, tikku tai muu kalastusväline. Jos siis ostat ravustusluvan, joka sisältää kaksi mertaa, maksat luvasta 10 euroa. Ennen ravustuksen aloittamista on tärkeää tutustua ravustussääntöihin sekä siihen, miten saamiasi ravustusmerkkejä tulee käyttää. Tutustu myös ravuille määriteltyihin alamittoihin ja siihen, miten ravun mittaus suoritetaan. Muista myös saalispalautteen antaminen, kun ravustuksesi päättyy.

Muistathan ravustajana velvollisuutesi estää rapuruton leviämistä! Pahimmillaan kyseinen rutto saattaa tuhota koko jokirapukannan sekä sairastuttaa stressaantuneita täplärapuja. Kyseessä ei siis ole mikään pieni uhka.