Milloin tarvitset kalastusluvan?
Tiesithän, ettei kaikki kalastus ole suinkaan sallittua ilman lupaa? Kerromme tässä artikkelissa millaisissa tilanteissa tarvitset kalastusluvan ja millaisia erilaisia lupia on tarjolla. Jos siis mietit, tarvitsetko itsellesi kalastusluvan, pysy kuulolla.
Vapalupa
Vapalupa tarkoittaa lupaa, jonka turvin saat kalastaa perhoa, uistinta, onkea tai pilkkiä käyttäen. Kalastusväline riippuu vapa-alueesi ehdoista. Metsähallituksen vesiltä löytyy useita vapa-alueita, joista osaan kuuluu ainoastaan yksi joki taikka yksi järvi. Osa vapa-alueista käsittää sen sijaan laajoja aluekokonaisuuksia. Vapa-alueella kalastaaksesi tarvitset kyseisen alueen vapaluvan.
Voit hankkia luvan esimerkiksi vapa-alueelle numero 2410, joka tarkoittaa Länsi-Lappia tai vapa-alueelle numero 3410, joka tarkoittaa Itä-Lappia. Jos haluat kalastaa vavalla Pohjanmaalla ja Kainuussa, tarvitset vapaluvan alueelle numero 5411. Etelä-Suomessa voit kalastaa vapanumerolla 7413 ja Merialueilla numerolla 7412. Etukäteen tulee myös selvittää, montaako vapaa voit käyttää kalastaessasi tietyllä vapa-alueella. Tämän tarkistaminen onnistuu vapa-alueen verkkosivulta.
Monet vapa-alueet ovat arvokkaiden luonnonkalojen taikka istutuskalojen elinaluetta. Niillä saattaa elää esimerkiksi taimenia, rautua taikka harjusta. Myös kirjolohta elää monilla vapa-alueilla. Yleensä näistä kalastuskohteista löytyy myös tavallista enemmän erilaisia palveluita. Niistä saattaa löytyä vaikkapa eräkämppiä, laavuja taikka tulipaikkoja, mikä helpottaa kalastajan majoittumista alueella. Alueelta saattaa löytyä myös laitureita, erilaisia polkuja, pitkospuita sekä vaikkapa riippusiltoja, mikä helpottaa alueeseen tutustumista ja miellyttävän kalastusretken kokemista. Osa vapa-aluekohteista on erämaisia ja ne onkin säilytetty sellaisina täysin tarkoituksella. Hankkiessasi vapaluvan sijoitat samalla luonnonsuojeluun, sillä kalastuslupatuottojen avulla hoidetaan kalavesiä.
Pyydyslupa
Jos kalastat katiskaa tai verkkoa käyttäen tarvitset pyydysluvan. Monet kalastajat, jotka tavoittelevat suuria saalismääriä, hankkivat tämän kalastusluvan. Pyydyslupaa ostettaessa on tärkeää muistaa, että lupa on venekunta- tai pyyntikohtainen ja että lupa kestää kalenterivuoden. Lupa on tarkoitettu käytettäväksi vapaa-ajan kalastuksessa. Jos kalastuksesi on luonteeltaan kaupallista, tarvitset erillisen pyydysluvan. Pyydyslupa-alueilta löytyy etupäässä kalakantaa, joka perustuu luonnontuotantoon. Osalle alueiden vesistä tehdään kuitenkin lisäksi poikasistutuksia. Kun olet ostanut pyydysluvan, sinulle lähetetään erityisiä pyydysmerkkejä. Nämä osoittavat sen, että sinulla on kalastusoikeus pyydyksiä käyttäen. Muista kiinnittää saamasi pyydysmerkit seisoviin pyydyksiisi.
Ravustuslupa
Ravustuslupa antaa sinulle oikeuden ravustaa erikseen ilmoitetuilla alueilla. Ravustusalueet ilmoitetaan ennen kuin ravustuskausi alkaa. Vuoden 2019 ravustuskausi alkoi heinäkuun 21. päivä klo 12.00. Se päättyy lokakuun 31. päivä. Rapuvesikohteissa on mahdollista ravustaa joko jokirapua, joka on kotoperäinen lajimme, taikka täplärapua, joka on alun perin kotoisin Amerikasta. On erittäin tärkeää, että ravustajana erotat nämä kaksi rapulajia toisistaan ja että tiedät, kuinka tärkeää sinun on ravustajana estää rapuruton leviämistä. Onkin tärkeää tutustua etukäteen ravustusohjeisiin, jotta tiedät, miten sinun tulee toimia.
Kun ravustuksesi on päättynyt on myös tärkeää, että täytät saalispalautelomakkeen, jonka saat ravustuslupasi mukana postitse. Antamaasi palautetta käytetään rapuvetesi hoidossa, mikä auttaa varmistamaan ravustusmahdollisuudet jatkossakin.