Joet ja kalastaminen

Eräs suosittu kalastuksen muoto on jokikalastus ja jokikalastuskohteiden avaaminen aloittaakin monen osalta kalastuskesän. Etenkin Lapista löytyy monia erinomaisia jokikalastuskohteita, joista kerromme lisää tässä artikkelissa.

Miten löydän itselleni sopivan jokikalastuskohteen?

Suomesta löytyy reilu 10 merkittävää jokikalastuskohdetta, jotka sijaitsevat Pohjois-Suomessa. Näiden kohteiden löytäminen on helppoa Eräluvat.fi-sivustoa käyttämällä. Sivustoa ylläpitää Metsähallitus. Metsähallituksen ylläpitämille kalastuskohteille matkaa 70 000 kalamiestä tai -naista vuosittain, mikä kertoo kalastuksen suosiosta maassamme.

Jos suunnittelet jokikalastusretkeä koko perheen voimin, kannattaa kartoittaa myös alueen muut aktiviteetit sekä majoitusmahdollisuudet. Kalastusretkelle on mukavaa lähteä myös hyvän kalakaverin kanssa. Yhdessä matkasta saa entistäkin enemmän irti. Lappi on hyvä kohde myös lähdettäessä matkaan matkailuautolla tai -vaunulla, sillä matkan varrelta löytyy useita pysähtymisen arvoisia kohteita ja matkalla voi helposti olla viikon tai parikin.

Missä voi pyytää lohta?

Lohikaloja voi Suomessa pyytää esimerkiksi Lätäsenolla, Näätämöjoella ja Oulankajoella. Lohikaloja pääsee narraamaan myös Iijoen keskiosassa. Lohi on monen suomalaisen herkkukala, joten sen pyytäminen on suosittua. Lohenkalastusta voidaankin pitää jopa kalastuksen kuninkuuslajina, onhan lohi parhaimmillaan suuri ja näyttävä saalis, jonka narraamisesta saa syystäkin olla ylpeä.

Tornionjoki ja Tenojoki ovat suosittuja lohijokia ja Pelloa pidetään Suomen kalastuspääkaupunkina. Tornionjoki on kuuluisa siitä, että jokeen nousee kesäisin kymmenien tuhansien lohien parvia, minkä ansiosta suuri osa kalastajista onnistuu saamaan joesta saalista. Jos haluat seurata joen lohitilannetta, kannattaa käyttää lohilaskuria, jota ylläpitää Luonnonvarakeskus sekä Naamisuvannon saalistilastoa. Hyvä uutinen on se, että alue on erittäin upea myös vaikkapa koko perheen lomaa silmällä pitäen. Tänne on hyvä lähteä, jos haluaa levätä hetken luonnon keskellä kaukana älylaitteiden ruuduista ja arjen kiireestä.

Mitkä vapakalastuskohteet avautuvat kesäkuun alussa?

Kesäkuun alussa avautuu useita vapakalastuskohteita, kuten Näätämöjoki, Livojoki, Vasaköngäs, Oulankajoki, Kemihaara sekä Iijoen keskus. Jo tätä ennen avataan joitakin kohteita toukokuussa. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi Kylmäluoma sekä Ahvenlampi.

Kalastus on Lapissa merkittävä tulonlähde

Lapissa kalastus on merkittävä tulonlähde, joka tuo alueelle jopa miljoonien eurojen tulot. Kuusamossa Oulankajoen vesistön kalastusmatkailu tuottaa vuosittain noin 1 – 2 miljoonaa euroa. Lisäksi Kuusamo ansaitsee verotuloja kalastusmatkailijoilta, jotka kalastavat Oulankajoessa, Kuusinkijoessa ja Kitkajoessa. Verotulojen määrä on vuosittain noin 30 – 50 000 euron suuruinen. Joidenkin arvioiden mukaan kuusamolaisten palkkapotti jokikalastukseen liittyen on vuositasolla 200 – 400 000 euron suuruinen.

Suurten kalansaaliiden lisäksi kalastus tuottaa siis myös suuria palkkasaaliita. Kalastuksen ohessa Lapissa on myös paljon muuta nähtävää ja koettavaa ja varsinaisen kalastusmatkailun lisäksi myös muunlainen matkailu tuo alueelle runsaasti palkkatuloja.

Kalastus sopii harrastukseksi myös lapsille ja Lasten ja nuorten Vapapäivä kannattaa hyödyntää

Kalastus on hauska harrastus myös lapselle ja onkin mukava tietää, että useat kalastuskohteet viettävät vuosittain Lasten ja nuorten Vapapäivää, jolloin alaikäiset lapset pääsevät pyytämään lohikaloja useaan suosittuun kalastuskohteeseen. Tapahtuma on ollut lasten keskuudessa erittäin suosittu ja se on oivallinen tapa päästä tutustumaan jokiemme kuninkaan narraamiseen. Tällainen kokeilu voi luoda lapselle elinikäisen kiinnostuksen kalastusta ja luontoa kohtaan ja poikia monia mielenkiintoisia tilaisuuksia. Lapselle onkin hyvä opettaa oikeanlainen läheinen suhde luontoon jo pienestä pitäen.